5 ادویه پر خاصیت | طب ایرانی

آکایران : بیشتر خانوما از اودیه ها فقط واسه طعم دار کردن غذاها استفاده می کنن چراکه می گن راز خوشمزه شدن غذاها در این چاشنیای گیاهی نهفتهه. البته به گفته کارشناسان طب سنتی همین ادویه‎های رنگارنگ که در قفسه های آشپزخانه ها خودنمایی می کنن، فایده های درمانی زیادی هم دارن، اما هنگام مصرف شون باید نکاتی رو هم در نظر بگیرین؛ مخصوصا اگه قصد بارداری دارین، حامله هستین یا اینکه کودکی دارین که به اون شیر می دید.

5 ادویه پر خاصیت

بنا : زعفران اثر مسکن و ضد درد و ضد سرفه داره و قانون آوره

زعفران
مطمئنا زعفران یه ادویه به طور کامل ایرانیه و همه خانمای کدبانو جزو طرفداران پر و پا قرص اون هستن. کارشناسان طب سنتی می گن زعفران اثر مسکن و ضد درد و ضد سرفه داره، قانون آوره و باعث واسه تنظیم عادت ماهیانه می شه،گردش خون رو بهتر کنه، خونریزیای بعد از زایمون رو کم می کنه، قوای جنسی رو تقویت می کنه و آرامبخشه. اما خانمای باردار نباید در مصرف اون زیاده روی کنن چراکه ممکنه باعث سقط جنین (مخصوصا در 3ماه اول بارداری) شه.

پیشنهاد سرآشپز: تقریبا در همه غذاها میشه از زعفران استفاده کرد اما واسه اینکه طعم و عطر زعفران در غذا مشخص باشه باید این ادویه در آخرین مرحله طبخ به غذا اضافه کنین؛ به جز مواردی که واسه طعم دار کردن مرغ و گوشت واسه جفت و جور جوجه کباب و استیک و… چندساعت قبل از طبخ استفاده می شه. هم اینکه زعفران باید در شیشه های دربسته و دور از نور نگهداری شه تا عطر و رنگ خود رو از دست نده.

پیشنهاد متخصص: براساس بررسیای محققان ایرونی زعفران خاصیت ضدافسردگی داره ومصرف هفتگی 3 تا 4 فنجون چای زعفرانی نشاط آور است و علایم افسردگی رو 25 تا 30درصد کم می کنه. 

مصرف روزانه زردچوبه در پیشگیری از سرطانای روده، پوست، معده، کبد، ریه و پستون موثره

 

زردچوبه
زردچوبه به عنوان یکی از پرکاربردترین اودیه ها در آشپزی ایرانیه طوری که تقریبا در طبخ همه غذاها ازش استفاده می کنیم. به گفته حکمای طب سنتی زردچوبه گرفتگی و انسداد صدا رو باز می کنه، واسه تمیز کردن کبد به کار میره، بهترین داروی ضد تورمه، باعث خشک شدن زخما و رفع درد اونا می شه، تب بره، قرقره کردن اون باعث کاهش دندون درد می شه (اثری مشابه گیاه میخک)، خون رو تصفیه می کنه و مصرف دم کرده اون تاثیر زیادی در درمان اسهال داره.

پیشنهاد سرآشپز: اگه می خواین بوی بد مرغ و ماهی رو هنگام طبخ از بین ببرین، زردچوبه بهترین ادویه س اما یادتون نره مصرف زیاد اون غذا رو تلخ می کنه. هم اینکه هنگام به جوش اومدن برنج و قبل از آبکش کردن می تونین یه قاشق زردچوبه داخل قابلمه بریزین تا پلوی آماده شده خوش رنگ تر شه؛ البته این روش بیشتر درمورد برنجای مخلوط مثل عدس پلو، باقالی پلو و … کاربرد داره.

پیشنهاد متخصص: براساس پژوهشای کارشناسان آلمانی مصرف روزانه زردچوبه در پیشگیری از سرطانای روده، پوست، معده، کبد، ریه و پستون موثره.

زنجبیل، تقویت کننده معده، بادشکن، ضدنفخ، و داروی طبیعی درمان سرماخوردگی است

زنجبیل
زنجبیل از قدیما مورد مصرف مردم ایران، هند و چین بوده. حکمای طب سنتی هم از این ادویه به عنوان تقویت کننده معده، بادشکن، ضدنفخ، ضد تهوع و داروی طبیعی درمان سرماخوردگی و گلودرد یاد می کنن و به خانمایی که از دردهای قاعدگی رنج می برن هم پیشنهاد می شه در طول دوره ماهیانه روزی یه قاشق چایخوری شربت زنجبیل بخورند. هم اینکه زنجبیل تازه، شربت زنجبیل یا چای زنجبیل در بدن گرما تولید می کنه و باعث می شه تا مواد سمی و زائد به صورت عرق از بدن دفع شه.

پیشنهاد سرآشپز: زنجبیل از جمله ادویه هاییه که طعم غالب و تند و تیزی داره. پس نباید در مصرف اون زیاده روی کنین. بهترین کاربرد این ادویه در مزه دار کردن گوشت قرمز است. واسه این کار باید حدود یک و نیم قاشق چایخوری زنجبیل تازه رو رنده کنین و روی نیم کیلو گوشت بمالید تا خوش طعم شه. درمورد جفت و جور چای زنجبیل هم باید یه قاشق چایخوری پودر خشک زنجبیل یا دو قاشق چایخوری زنجبیل رنده شده تازه رو در داخل قوری ریخته و روی اون آبجوش بریزین و به مدت پنج دقیقه اونو با گرما ملایم دم کنین و بعد اونو با عسل شیرین کرده و بخورین. البته یادتون باشه چای زنجبیل هرچقدر بیشتر بمونه و دم بکشه، تند تر می شه. در عین حال چای زنجبیل تهوع به وجود اومده به وسیله ویار بارداری رو هم رفع می کنه.

دارچین واسه درمان تب، سرفه، آبریزش بینی، درمان دردهای عضلانی و کاهش قندخون خوبه

دارچین
دارچین یکی از قدیمی ترین ادویه‎های هست و درگذشته به عنوان شربت خلط آور گرم درنظر گرفته می شد. الان هم حکمای طب سنتی مصرف دارچین رو واسه بهبود کارکرد اعصاب، درمان تب، سرفه و آبریزش بینی، درمان دردهای عضلانی، کاهش قندخون و درمان کم خونی پیشنهاد می کنن. هم اینکه دارچین خاصیت خاص ای هم داره؛ اینکه ایمنی بدن رو زیاد می کنه، ضدمیکروبه و اثری مشابه پنیسیلین و آنتی بیوتیک داره. پس اگه حس کردین که ضعیف شدین و قراره سرما بخورین، مصرف چای دارچین رو یادتون نره.

پیشنهاد سرآشپز: دارچین یه ادویه عالی واسه طعم دادن به گوشت قرمز و شیرینیا هستش طوری که بوی بد گوشت رو نابود می کنه و عطر خاصی به شیرینی میده. عجیب نیس که «تارت سیب و دارچین» از جمله خوراکیای پرطرفدار در دنیاست. البته نگران نباشین؛ این شیرینی در بیشتر قنادیای ایران هم پیدا می شه!

پیشنهاد متخصص: به گفته محققان انگلیسی، مصرف روزانه 3/1 تا 6 گرم عصاره دارچین، قندخون مبتلایان به دیابت نوع 2 رو به اندازه 18 تا 29 درصد کم می کنه. 

فلفل درد رو کم می کنه و واسه اعصاب و تقویت حافظه خوبه

فلفل
تقریبا همه آشپزها هنگام آشپزی از فلفل مشکی و قرمز استفاده می کنن. بله این یه واقعیته چراکه این ادویه محبوب هر ذایقه ایه. حکمای طب سنتی می گن فلفل مقوی معده و بادشکنه، درد رو کم می کنه، واسه اعصاب و تقویت حافظه خوبه، خون غلیظ رو سبک می کنه و به کار گیری روغن اون باعث رشد مو و پیشگیری از سفید شدن موها می شه، اما مصرف زیاد فلفل مخصوصا نوع تند اون واسه افراد کم خون و بیماران گرفتار به بیماریای پوستی و ناراحتیای گوارشی می تونه مشکل آفرین باشه.

پیشنهاد سرآشپز: شاید باور نکنین اما رنگ پودر فلفل مشکی و قرمز بیشتر به فرآیندی که درکارخانها روی تولید این اجناس انجام می شه، برمیگرده. در واقع ارزش تغذیه ای فلفلای جور واجور از فلفل مشکی و قرمز تند و شیرین گرفته تا فلفل دلمه ایای رنگی خیلی فرقی با هم ندارن. یه پیشنهاد مهم: اگه می خواین گوشت قرمز یا مرغ رو بپزید، بهتره قبل از این کار، تیکهای گوشت یا مرغ رو با پیاز، زردچوبه و مهمتر از همه فلفل مشکی خوب سرخ کنین و بعد اونو بپزید تا گوشت هم طعم بهتری پیدا کنه و هم از نظر ظاهری بافتش رو از دست نده.

پیشنهاد متخصص: براساس یه تحقیق آلمانی، مصرف فلفل مشکی باعث کاهش دردهای روماتیسمی می شه. این درحالیه که به گفته محققان ایتالیایی فلفل قرمز به هضم غذا کمک می کنه و در رفع احساس خستگی هم موثره.

زیره واسه رفع برونشیت و سوءهاضمه خوبه و اشتها رو تحریک می کنه

زیره
زیره از جمله ادویه هاییه که در خیلی از غذاها مخصوصا غذاهای محلی ایرونی کاربرد داره. به گفته حکمای طب سنتی، زیره خاصیت ضدنفخ داره و باعث دفع گاز معده می شه، واسه رفع برونشیت و سوءهاضمه خوبه و اشتها رو تحریک می کنه. البته جوشاندهایی که با زیره جفت و جور می شن در مقایسه با زیره ای که به مقدار کم به عنوان چاشنی در غذاها استفاده می شه، خواص بیشتری دارن. واسه جفت و جور دمنوش زیره می تونین ۵ گرم زیره رو تو یه لیتر آبجوش ریخته و به مدت۱۰دقیقه دم کنین و با یه قاشق چایخوری عسل طبیعی بخورین.

پیشنهاد سرآشپز: زیره بهترین ادویه واسه طبخ غذاهاییه که شامل مواد نفاخ مثل حبوبات هستن. پس هنگام طبخ آبگوشت و شکلای جور واجور آش می تونین از زیره واسه طعم دار کردن غذا استفاده کنین. البته زیره پلو هم از غذاهای محلی استان کرمان حساب می شه. کافیه واسه یه بار هم که شده این غذای خوش طعم رو امتحان کنین. واسه جفت و جور این غذای مخصوص باید زیره رو لابه لای برنج آبکش شده بپاشید (درست مثل شید هنگام طبخ باقالی پلو) و قطعات مرغ پخته شده رو بین لایه های برنج قراردهید و اجازه بدین تا برنج دم بکشه. بعد پلو رو با زعفران و زرشک تزیین کنین و مرغا رو در همون دیس برنج بذارین و سر سفره بیارین.

محققان بلژیکی می گن مصرف زیره تاثیر به سزایی در درمان زخم معده داره و مصرف عصاره این گیاه درد به وجود اومده به وسیله ناراحتیای گوارشی رو کم می کنه.  

منبع:ninisite.com

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *